Erzurum'lu gök soyu tanıtımı ve Diyarbakır'a satılan yavrumuz

Mavi erkek babası, boz sinekli dişi annesidir. Yandaki yavruda satılan kuştur.
28 Mayıs 2014 tarihinde taklacı güvercin yavrumuz Diyarbakır'dan Hacı Sevinç'e satılmıştır.
Yavrumuzun asıl kanı Erzurum taklacı oyun kuşlarına dayanmaktadır. 15 yıl önce Sinekli gök 2 tane erkek kardeş Bingöl ilimize Turhan Burakgazi tarafından Erzurum'dan getirilmiştir. Getirilen kardeşlerden birini uçurup oynatan Turan Burakgazi bu ırkı tüm Bingöl'ün takdirine sunmayı başarmıştır. Erzurum'dan gelip uçan bu erkek kuş hemen hemen her kesimden takdiri almıştır. Kuşu ben canlı izleyemedim ama 3 yıl ayakta kalmış oynamış ve kaybolmuştur. Bu kuşu Bingöl'de izleyen tüm ağabeylerim ve kardeşlerimden aldığım duyumlara göre bir oyun kuşunda olması gereken tüm özellikleri taşıyan bir kuşmuş. Atması, girmesi ve kaçması sefer sayısı sefer uzunluğu sesli gidişi izleyen herkesi kendine hayran bırakmıştır. Kuş kaybolmadan evvel yine Fırıncı Emin lakaplı abimizin o dönemlerde oynayan ki şuanda dahi ilimizde bir kaç arkadaşımızın muhafaza ettiği Karaoğlanlar soyundan Krem bir dişiye eş edilmiştir. Altından gelen bir yavru babanın hem renk olarak hemde oyun stili olarak fotokopisi erkek bir yavru çıkmıştır. Daha sonradan Diyarbakır ilinden miski olarak adlandırılan bir dişi kuş getirilip eşe çekilmiştir. Bu eşleşmeden Mavi bir erkek çıkmıştır. Aşşağıda soy ağacında göreceğiniz mavi erkek. Bu erkeğin eke halinde oynadığı oyuna kendimde 5 yıl önce şahit oldum. Havada uçtuğu zaman atmacadan ayırt edilmez bir yapısı var. Çok üstün performans gösterip tebrik almış bir kuştur. Erzurumlu gök lakabını alan erzurum'dan ilk gelen erkek kaybolunca altından 10 yılda aldıkları sadece 2 erkek olduğu için bu kuşlar kanatlar kesilip yatırıldı. İlk eşleşmeden çıkan Sinekli gök Sinivalanlı Mesut lakaplı arkadaşımıza geçmiştir. Mavi erkek turan abimizde kalmıştır. Turan abimiz yaşı itibari ile kuşçuluğu bırakıp horozculuğa geçiş yapınca bu erkek bana geçti. Diğer erkek mesut arkadaşımızla aramızda olan samimiyetliğimizden ötürü hemde kuşların soyunu korumak ve öz kanı yakalamak için bana geçmiştir. Bunun yanı sıra mesut arkadaşımızdaki erkeğin başka bir dişi ile eşleşmesi sonucu güllü yani perçemli bir gök yavru çıkmıştır. Bu yavruda uçup ekeliğinde kendini kanıtlayınca o kuşta bana geçmiştir. Lakin, 2014'de dişi kümesinin kapısını açık bıraktığım için bu dişi ile 5 dişi daha çalınmıştır. Turan abimizden getirdiğim mavi erkek rızam olmadan ve isteklerim dışında o sırada boşta olan Büyük basmalılar lakaplı soydan Çikolata Nuhidi dişi ile eş oldu. Bunların altından gelen yavrulardan birisi Sinekli boz 5-2-5 ortadan iki kuyruk beyaz, diğeride mavi 4-4-4 ortadan 4 kuyruk beyaz vermiştir. Bu kuşların altından gelen kuşlardan biriside Diyarbakır'a hacı sevinçe satılan oyun kuşumuzdur.
Kısacası bu ana babada damarı yakaladık. Lakin, bu kuşlar erzurumlu gök'ün kırmalarıdır. Şuanda sattığımız yavrular erzurumlu gökün torunlarının yavrularıdır. Öz kanı bir türlü yakalayamadık. Çünkü, öz kandan sadece 2 erkek elimizdeydi. Bir bu yavrularda damar tutunca artık heyecan peşinde koşmadık. Lakin, eğer başımıza bir aksilik gelmezse çalışmalarımıza başladık. 2017'de bu kuşların öz kanını elde edeceğiz. Şuanda eşleşmeler yapıldı. Lakin, her iki kardeş farklı kuşlarla eş edilecek. Bu kuşlardan çıkan yavrular tekrar erzurumlunun öz yavrularına eş edilecek. Mavi erkekden çıkanlar sinekli göke, sinekli gökten çıkanlar mavi erkeğe vurulacak. Tekrardan altından gelenler 5 6 ağız böyle devam edecek. Sürekli birbirine vurulacak. Böylece öz kanı yakalamayı düşünüyoruz.

Satılan Yavrunun Soy Ağacı

Sitemizde şuanda elimizdeki tüm kuşların soy ağacı bölümü yapım aşamasındadır. Kısa süre sonra bu konu hakkında bilgiler güncellenecektir.

Yorumlar

  1. Keke bu kuşun nam yaptı ema başını yedi hacı bunun haberin ola

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Diğer videolar

Taklacı oyun kuşları yarışmasında 1. olan kuşumuz

Çift taban taklalı Dişi karaoğlan oyun kuşu

Hektor Lakaplı eke erkek taklacı güvercinimizin iniş videosu

Oyun kuşu ne zaman teke düşer?

2014 Yılında uçan tüm eke taklacı güvercin kuşlarımız

2016 Erkek Karaoğlan Oyun Kuşu

Hakkımda

Büyük basmalı Özlerden Erkek 4 Yaşında

Erzurumlu gök erkek 3. yaşında idman videosu